Neerlandse Lloyds Lloyd’S Coverholder Overstromingsverzekering Flood Insurance Rivier Boot 2
overstromingsverzekering

‘Schade bij overstroming kan oplopen tot 14 miljard', minister neemt bezoek aan stroomgebied van de Maas

140 miljoen euro zou het plan kosten om de bewoners, die wonen in het stroomgebied van de Maas tussen Lith en Ravenstein, te kunnen beschermen tegen overstromingen, aldus de provincie en Waterschap Aa en Maas. Om deze reden, en met de hoop dat Den Haag de helft van dit bedrag betaalt, stond er gisterenmiddag een bezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de dijken langs de Maas op het programma. 

12 juni 2018

Klimaatveranderingen lijken steeds meer te zorgen voor extreme weersituaties in het gebied van de Maas tussen Noord-Brabant en Limburg. Dijkgraaf van Aa en Maas, Lambert Verheijen, zegt hierover op omroepbrabant.nl het volgende:  “De extremen nemen steeds meer toe of het water staat heel hoog waardoor overstroming dreigt, of de rivier heeft nauwelijks water waardoor het scheepvaartverkeer in de problemen komt.”

Lambert Verheijen: “Er wonen 270.000 mensen die geraakt kunnen worden door een overstroming, de schade kan oplopen tot 14 miljard euro.”

Al staan de waterstanden momenteel niet op een kritiek niveau, de schade bij bijvoorbeeld een overstroming is, haast niet te overzien. “Het is echt heel belangrijk om de veiligheid nu op orde te krijgen”, benadrukt Verheijen. “Er wonen 270.000 mensen die geraakt kunnen worden door een overstroming, de schade kan oplopen tot 14 miljard euro.”

Het plan dat gisteren gepresenteerd is aan de minister heeft als belangrijkste component het terugbrengen van de Maas in zijn "oude staat". Hetgeen in het kort inhoudt dat de uiterwaarden worden uitgegraven om zodoende meer ruimte te creëren voor het water. “Als we dat niet doen, dan zouden we de dijken een meter moeten verhogen. Met dit plan is dat 50 centimeter", zegt Verheijen. 

In 2016 heeft de overheid al 400 miljoen euro toegezegd voor de aanpak van de problemen, al blijft nog onbekend hoe dit geld verdeelt gaat worden. Tegenover Omroep Brabant doet Van Nieuwenhuizen daar ook maandag nog geen uitspraken over, al zegt ze de problemen wel goed te kennen:  “De heftige buien die een tijd geleden waren voorspeld voor 2050, zijn er nu al. We moeten dus ook nu al maatregelen nemen en zorgen dat we er klaar voor zijn.” Toch wil de minister nog geen concrete toezeggingen doen: “Ik wil eerst weten wat voor plannen er allemaal liggen. Dan weet ik pas hoe ik het beschikbare geld op een goede manier kan inzetten.”

Gerelateerde artikelen
Shutterstock 1064701625 2 overstromingsverzekering Risico's kosten Nederlandse steden jaarlijks gemiddeld anderhalf miljard euro

Nederlandse steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kunnen het bbp jaarlijks voor € 1,58 miljard aan schade toebrengen. 

Neerlandse Lloyds Lloyd’S Coverholder Algemeen Congres Insurtech Four areas of technological change in the insurance industry

Mark McLaughlin, Global Insurance Director at IBM, mentions four major technological changes taking place in the insurance industry at the Meeting of Reinsurance Officials 2018 in Montreal