Shutterstock 1064701625 2
overstromingsverzekering

Risico's kosten Nederlandse steden jaarlijks gemiddeld anderhalf miljard euro

Nederlandse steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kunnen het bbp jaarlijks voor € 1,58 miljard aan schade toebrengen. Dit maakte de verzekeringsmarkt Lloyd's gisteren bekend na aanleiding van Lloyd's City Risk Index. Deze index meet de impact van 22 verschillende risico's op het bbp van 279 steden. Waarbij in Nederland overstroming het grootste risico is. 

7 juni 2018

De risico's gebruikt door Lloyd's kunnen de steden, met een totaal bbp van bijna € 30.000 miljard, jaarlijks zo'n € 470 miljard kosten. Ralph van Helden, Lloyd’s Benelux Regional Manager, zegt op amweb.nl hierover het volgende:  “Door de rol van Europa als voorbeeld van de wereldwijde handel, zijn menselijke bedreigingen de duurste in meer dan de helft van de Europese steden, welke goed is voor 67% van de totale verwachte economische output die in de regio gevaar loopt. Het sterk ontwikkelde karakter van de Europese economie betekent dat bedrijfsrisico’s (zoals cyberaanvallen en instorting van handel) een grote invloed hebben op het bbp van de Europese steden.”

Ralph van Helden: "Overstroming is de duurste dreiging voor de Nederlandse economie en staat voor € 437 miljoen van het bbp-risico."

Het totale bbp van de 3 Nederlandse steden bedraagt € 205 miljard waarvan de door Lloyd's onderzochte risico's jaarlijks gemiddeld € 1,58 miljard in gevaar brengen.  “Menselijke bedreigingen zijn in opmars: menselijke bedreigingen bedragen 53% van het Nederlandse bbp. Een financiële instorting van de markt wordt aangemerkt als de op één na grootste bedreiging voor de Nederlandse economie, waardoor gemiddeld € 377 miljoen per jaar aan economische output in gevaar komt.”

De risico's die bekeken zijn, kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: menselijke risico's en natuurrampen. Laatst genoemde risico brengt zo'n € 745 miljoen in gevaar. “Verwacht wordt dat dit bedrag hoger zal worden, wanneer extreme weersomstandigheden steeds frequenter en ernstiger worden. Overstroming is de duurste dreiging voor de Nederlandse economie en staat voor € 437 miljoen van het bbp-risico. In een extreem scenario zou een overstroming in Amsterdam ertoe kunnen leiden dat de stad maar liefst € 54 miljard van het bbp zou verliezen.” De index is door Lloyd's ontwikkeld om de risico's waar steden aan blootgesteld worden te helpen identificeren, begrijpen en kwantificeren. Hetgeen helpt om investeringen te prioriteren en te bouwen aan weerstand aldus de voorzitter van Lloyd's, Bruce Carnegie Brown, op de website van Lloyd's.

Ralph van Helden voegt hier op amweb.nl nog het volgende aan toe:  “De City Risk Index onderzoekt het huidige stedelijke risicolandschap en toont aan dat beleidsmakers, bedrijven en verzekeraars moeten samenwerken om steden veerkrachtiger te maken.”

Gerelateerde artikelen
Neerlandse Lloyds Lloyd’S Coverholder Overstromingsverzekering Flood Insurance Rivier Boot 2 overstromingsverzekering ‘Schade bij overstroming kan oplopen tot 14 miljard', minister neemt bezoek aan stroomgebied van de Maas

140 miljoen euro zou het plan kosten om de bewoners, die wonen in het stroomgebied van de Maas tussen Lith en Ravenstein, te kunnen beschermen tegen overstromingen, aldus de provincie en Waterschap Aa en Maas.

Neerlandse Lloyds Lloyd’S Coverholder Algemeen Congres Insurtech Four areas of technological change in the insurance industry

Mark McLaughlin, Global Insurance Director at IBM, mentions four major technological changes taking place in the insurance industry at the Meeting of Reinsurance Officials 2018 in Montreal